Конфіденційність і Microsoft (ч.2)

Опубліковано seeker.name 9 Січень, 2010 - 14:32
версія для друку

Конфіденційність і Microsoft

Чиїм наказам повинен підкорятися ваш комп'ютер?

Більшість думає, що їхні комп'ютери повинні підкорятися тільки їм. Однак, реалізацією плану, який вони називають "довірені обчислення", і програмним забезпеченням, яке вони називають Windows Genuine Advantage, Microsoft та інші планують змусити ваш комп'ютер підкорятися їм замість вас, а це має серйозні наслідки для недоторканності вашого особистого життя.

Windows Genuine Advantage (WGA) - це система компанії Microsoft для віддаленої перевірки вашого комп'ютера. WGA сканує різні частини вашого жорсткого диску, щоб переконати Microsoft, що ви працюєте з "належною" версією Windows. WGA - обов'язкова система спостереження, і якщо Microsoft вирішить, що ви не "схвалені", вони можуть відключити функції вашого комп'ютера. На даний момент Microsoft підтверджує, що WGA перевіряє:

    * Модель і марку комп'ютера
    * BIOS
    * Мережеву адресу MAC
    * Унікальний номер, присвоєний вашому комп'ютеру - Globally Unique Identifier, GUID
    * Серійний номер жорсткого диска
    * Регіональні та мовні налаштування операційної системи
    * Версію операційної системи
    * Інформацію BIOS комп'ютера (марку, версію, дату)
    * Виробника комп'ютера
    * Мовні та регіональні налаштування
    * Результати перевірок та установки.
    * Товарний ключ Windows або Office
    * Товарний ідентифікатор Windows XP

WGA викликало ряд проблем, пов'язаних з конфіденційністю, включаючи видалення програм. WGA автоматично оновлюється як частина процедури критичних оновлень Microsoft, не залишаючи користувачеві майже ніякого вибору, окрім згоди на зміни систем, за якими Microsoft може стежити. Багато хто стверджував, що WGA - це програма-шпигун, і хоча компанія Microsoft заперечувала такі наміри, вони залишають за собою право вирішувати, що вважається вторгненням у ваше особисте життя.

Для Windows 7 вони поміняли назву продукту на Windows 7 Activation Technologies (WAT) (техніка активації Windows), але функції залишаються тими ж самими.

Версія схеми "довірених обчислень", запропонована компанією Microsoft, називається "Паладій (Palladium)". Невільні програми і раніше включали шкідливі особливості, але Паладій зробив би це повсюдним.

Голлівуд (Hollywood) і компанії звукозапису будуть застосовувати Паладій, щоб гарантувати, що отримані з мережі відео і музика можуть бути програні тільки на одному заданому комп'ютері, і обмін 'авторизованими' файлами буде зовсім неможливий.

Робити обмін неможливим вже саме по собі погано, але вони йдуть далі. Є плани використання того ж самого засобу для електронної пошти і документів - це призведе до того, що пошта буде здатна зникнути за два тижні, або до документів, які можна прочитати на комп'ютерах тільки в одній компанії.

Уявіть собі, що ви отримали повідомлення від вашого шефа, де він велить вам зробити щось, що ви вважаєте ризикованим; місяцем пізніше, коли справа прогорає, ви не можете скористатися повідомленням, щоб показати, що рішення було не вашим. "Отримання в письмовому вигляді" не захищає вас, коли наказ написаний зникаючими чорнилом.

Зрадницькі обчислення ставлять існування вільних операційних систем і вільних додатків під загрозу, тому що ви, можливо, будете просто не в змозі запускати їх.

Деякі варіанти зрадницьких обчислень вимагали б операційну систему, особливо авторизовану конкретною компанією. Вільні операційні системи не могли б бути встановлені. Деякі варіанти зрадницьких обчислень вимагали б, щоб кожна програма була б особливим чином авторизована розробником операційної системи.

Ви не могли б запускати вільні програми на такій системі. Якщо б ви зуміли зрозуміти, як це робити, і розповіли кому-небудь, це було б злочином.

Додати поточну сторінку в соціальні закладки

Коментарі

beastie (гість) | 19 Січень, 2010 - 18:37

Давайте поміркуємо. Чому усі кидають у M$ лай^W образливі слова? Тому що користувач платить гроші, та ще й не малі, за те, щоб його ПК працював.
Чому я повинен платити за ПЗ, бо його пишуть за гроші. А от тут і саме цікаве - здавалось, що усі хочуть їсти хліб із маслом, але звідкись узявся Linux.
Звідкись узялись програми, та ще й безкоштовні, та ще й з відкритим кодом.
Сама по собі ОС Windows, як на мене, непогана, але спосіб її розповсюдження та умови ліцензії для мене вважаються рабськими.
А щодо закритості коду M$ - то ви ніколи не взнаєте, яка інформація з вашого комп'ютеру була відіслана у Майкрософт.
Хочете бути лінивою та тупою маріонеткою M$ - використовуйте Windows.
А що стосується ігр - довгого життя OpenGL та Wine!

7OH | 20 Січень, 2010 - 10:42

Ну и как запустить в OpenGL или Wine новую тяжёлую игру, написанную под DirectX ???

Если бы все игры (тяжёлые и мощные) шли под линуксом - многие уже давно были бы в нём.

А так - увы - все любят поиграть, а переключаться народ не любит.

Vitovt | 20 Січень, 2010 - 15:49

Direct X ставиться на Wine і все працює.

[url=http://grusha.org.ua][img]http://linux.grusha.org.ua/sites/default/files/u43/kerivnykproektu2.png[/img][/url]

7OH | 20 Січень, 2010 - 16:23

Вау.
Когда последний раз пробовал (год-два) - не было такого.
Тогда если ставится - надо в сборку обязательно включить.
Плюс:

- пробовал настроить WINE и не получилось следующее - переопределить диск С, чтоб системным был мой рабочий от винды. Удобно ведь запускать программы виндовые с их родными настройками а не ставить заново.

Понимаю, что это можно настроить через конфиги.

Можно ли хотя бы в мануал для старта добавить указание как это сделать ?

Ну и при установке что-ли намекнуть пользователю, что его виндовые игры будут(могут) работать в линуксе.

beastie (гість) | 20 Січень, 2010 - 17:34

Года полтора назад я уже игрался в GTA SA под wine.

Смысла делать диском С виндовый раздел нет. Если у вас программа хранит настройки в своей папке в Program Files - скопируйте ее в папку wine. Если программа выгребает настройки из реестра - смысла переносить ее нет, всеравно прийдется переустанавливать.

Вот играюсь сейчас под Wine'ом в Disciples 3 и доволен ;).

gost | 20 Січень, 2010 - 23:07

Где можно найти мануал для виндовс игр под линуксом??? Я даже нормально через Wine Герои 4 запустить не смог, куча артефактов на дисплее . Если бы получилось нормально эмулировать программы и игры виндовса под линуксом, перешел бы без проблем. Но Линукс стоит у меня как запасная ОС на втором жестком диске и я редко ею пользуюсь, а хотелось бы полностью перейти на линукс!!!

beastie (гість) | 26 Січень, 2010 - 16:37

http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=1638

7OH | 20 Січень, 2010 - 17:48

Почему же нет ?

Не в реестре - понятное дело оттуда забирать толку нету.
А вот в %UserProfile% - да.

Это чтоб туда сюда настройки и сохранения не перекидывать.

Допустим BORDERLANDS хранит настройки в пользователе.
И чтобы поиграть в линуксе прийдётся ведь скопировать на Вайновский диск сейвы, а потом после игры обратно на виндовый диск.

В принципе, для тех, кто будет ТОЛЬКО в линуксе - этой проблемы не будет. А вот на период размышления хочется как-то прикрутить всё таки.

Ведь даже для эмулятора DOSа ( :) , есть такие старые игры, в которые ещё охота поиграть) в настройках можно указать реальный раздел, который будет диском С.

Анонімоуз (гість) | 11 Січень, 2010 - 02:36

Звучить, взагалі-то, безрадісно.

Неначе обіцянкка відправити непокірних у середньовіччя. Заговор наліцо! Потім паніка вгамовується і з'являються роздуми, чи є дійсно у мікрософту ресурси для такої кампанії? мабуть є. чи не занадто божевільний проект підкорення усіх персональних комп'ютерів одній компанії/системі?  навіть надто занадто, але це насторожує, оскільки нормальні люди, не такі хронічні параноїки як я, можуть подумати, що їх просто лякають такі параноїки як я, а мікрософт під шумок впроваджуватиме свої задуми. Тож нам, рядовим користувачам, залишається лише сподівадися на те, що компанії -- розробники вільного ПЗ та спільноти ентузіастів-розробників враховують такий божевільний крок з боку мікрософту.

7OH | 10 Січень, 2010 - 16:15

Аналогично :)

gost | 9 Січень, 2010 - 19:28

Виндовс это зло! Даже при покупке ее мы не стаем владельцами копии ОС, а просто берем ее в аренду и все права на нее остаются у мелкомягких. Если бы шли все игры на Линуксе, довно бы полностью на нее перешел, а так установил 2 ОС (винда, линукс) и иногда захожу в нее по-изучать... Обычно играюи и работаю на Win7.

Написати нове повідомлення

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
  • Дозволені теги HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tbody> <tr> <td> <sub> <sup> <p> <br /> <div> <h2> <h3> <h4> <img /> <hr />

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Це питання для того, щоб точно визначити, що ви людина, а не злісний спам-робот.
Фото Капча
Введіть букви та цифри показані на малюнку.
RSS-матеріал